hirdetés

Szerző: Pogonyi Nóra [ConcertPhoto.hu]
Dátum: 2009. augusztus 11. 09:49
Cím: Beszámoló: Sziget 2009 - ZARE a Szigeten! @ Hajógyári-sziget, Budapest - 2009.08.10.

Több mint ötven zenekar és előadó áll színpadra a Sziget Fesztivál nulladik napján, demonstrálva a rasszizmus ellen. A tolerancia jegyében szervezett koncertsorozat az angliai Rock Against Racism mozgalom kezdeményezésére, külföldi és magyar zenészek összefogásával valósul meg augusztus 11-én, a Hajógyári - szigeten...


Zene A Rasszizmus Ellen @ Hajógyári-sziget Budapest /Logó/Évről évre több százezer látogatót vonz Közép-Európa egyik legnépszerűbb kulturális rendezvénye, az idén augusztus 10-e és 16-a között megrendezésre kerülő 2009-es Sziget Fesztivál. A jórészt zenei programokat kínáló eseményre külföldről is rengetegen érkeznek, hogy együtt szórakozzanak az Óbudai-szigeten felépített fesztiválvárosban. Pont azért, mert ilyen nagyszámú, több tekintetben is vegyes összetételű tömegeket képes megmozgatni, a figyelemfelkeltés szempontjából is kiváló helyszín. Jó példa erre a Magyar Dal Napja, mellyel a magyar zenét kívánták népszerűsíteni a tavalyi fesztivál nulladik napján fellépő zenekarok. Az idei évben egészen más ügyet karoltak fel a rendezvény szervezői - bár a Szigetet pont a nyitottság, a tolerancia, az elfogadás jellemzi, mégis szükségesnek érzik, hogy kiálljanak az általuk fontosnak tartott értékek mellett és lehetőségeikhez mérten részt vegyenek a rasszizmus elleni harcban.

 

"Nyilván vannak az országban olyan problémák is, mint például a gazdaság helyzete, ami jobban kihat a mindennapokra." - mondta Gerendai Károly, a fesztivál főszervezője. - "De azt gondolom, a rasszizmus az egyik legkomolyabb, legveszélyesebb probléma, hiszen az emberi méltóságot, az alapvető emberi értékeket tagadja és semmisíti meg. A bőrszín alapján történő hátrányos megkülönböztetés nem tolerálható. Nem szabad, hogy terjedjen a fiatalok körében. Tipikus rasszista megnyilvánulás cigánybűnözésről beszélni. Azt senki nem vitatja, hogy van egy megbeszélendő probléma, miszerint vannak bizonyos bűntípusok, melyeket a mélyszegénységben élő emberek - ezen belül a cigányság egyes tagjai is - nagyobb arányban követnek el. Ez ellen tenni kell, viszont általánosítani, hogy aki cigány, az eleve bűnöző, nagyon veszélyes gondolat - és ez minden rassz esetében igaz. Bár a Sziget közönségének döntő többségére nem jellemző a rasszista gondolkodás, Magyarországon kétség kívül egyre inkább erősödnek e nemkívánatos jelenségek - sajnos külsőségek alapján különböztetik meg egymást az emberek, bűnbakokat keresve a problémáikra. Viszont van egy nagyon jó nemzetközi példa arra, hogyan lehet tenni ez ellen. 1976-ban a rasszista politikai mozgalom előretörése miatt Angliában létrejött egy szervezet Rock Against Racism névvel, mely széles összefogás mentén toleranciát hirdetett a fiatalok körében. Miután a kezdeményezésben olyan, példaképnek számító együttesek is részt vettek, mint a Tob Robinson Band, a Steel Pulse, vagy a Clash, meglehetősen hatékonynak bizonyult - a \´70-es évek végére visszaszorult a rasszista felfogás az angol társadalomban…"

 

A Rock Against Racism szervezői - a Brit Nagykövetség közvetítésével - tavasszal felkeresték a Sziget szervezőit, abban bízva, hogy a rendezvény helyt ad egy koncertsorozatnak, mely a fesztivál széleskörű közönsége előtt is demonstrálná a zenészek összefogását és tiltakozását az ellen, hogy emberek külsejük alapján hátrányosan megkülönböztessenek.

 

"Örömmel álltunk a kezdeményezés élére, úgy döntöttünk, hogy egy egész napot szentelünk a rasszizmus elleni demonstrációnak és igyekeztünk minél több zenészt felkérni, hogy vegyenek részt a koncerten. A széles szakmai összefogás által megvalósuló programnak fontos üzenetértéke van - miután a fesztivál közönségére nem jellemző a rasszizmus, lebeszélés helyett elsősorban a figyelemfelkeltés a cél, a média és a fellépő zenekarok segítségével." - magyarázta Gerendai. - "Jóllehet, a tízórás koncerten különböző nézeteket és értékeket képviselő előadók lépnek fel, egy dologban azonban egyetértenek - a rasszizmust mindnyájan elutasítják."

 

Augusztus 11-én, a Sziget Fesztivál nulladik napján tehát egy széleskörű összefogásnak lehetünk tanúi, melynek kapcsán délután egy órától este tizenegyig a Nagyszínpadon és a Világzenei Nagyszínpadon, este tizenegytől pedig a Budapest Jazz Club, illetve az A38-WAN2 Színpadán külföldi és magyar zenészek tesznek hitet az emberek egyenlősége mellett. A "Zene a rasszizmus ellen" címet viselő monstre koncertsorozat, mely a Rock Against Racism, a Sziget, a Love Music Hate Racism, valamint a Brit Nagykövetség együttműködése által valósul meg, politikai szimpátiától függetlenül, a zene nyelvén tolmácsolja az üzenetét.

 

"Ha valami, akkor a zene a legalkalmasabb erre a dologra." - mondta Abebe ’Bebe’ Dániel, aki a Back II Black zenekarral az A38-WAN2 Színpadon lép fel a fesztivál nulladik napján. - "Olyan egyetemes világnyelv, mely határokat átlépve köti össze a szíveket. Persze azt nem állítom, hogy mindez elegendő lenne - valahol az emberek agyában kellene átfordítani egy kapcsolót, hogy végre felébredjenek. A figyelemfelkeltés viszont nagyon fontos, bár egy-egy előadó mindössze tíz percig áll majd a színpadon, a sok egyéni produkció egyetlen nagy masszát alkotva biztosan eléri a célját. A rasszizmust egyébként emberi butaságnak tartom - úgy gondolom, nem bőrszín függő, hogy valaki jó vagy rossz ember."

 

Az egész napos rendezvényen egyes zenekarok az eddigiektől eltérő formációban, vendégzenészekkel közösen lépnek színpadra, korábban soha, vagy csak néhányszor előadott produkcióval szórakoztatva a közönséget. A Világzenei Nagyszínpadon a magyar jazz képviselői muzsikálnak majd, de ez a helyszín többek közt egy világraszóló meglepetést is tartogat: egy ritkán látható koncert keretében, a világ legjobbjai közt említett zenészek, Miles Davis egykori muzsikusai indiai zenészekkel kiegészülve idézik meg a legendás trombitás szellemét. A Nagyszínpadon is lesznek külföldi sztárvendégek - a Love Music Hate Racism Allstars aktivistái egyszeri, speciális produkcióval készülnek. Ezen a helyszínen lépnek majd fel a hazai pop-rock műfajt képviselő zenekarok egyénileg, vagy más együttesekkel karöltve.

 

"Azt gondolom, ki kell állni az elvek mellett, amelyek szerint élünk." - mondta Geszti Péter, aki a koncerten Novák Péterrel közösen énekel majd. - "Számomra alapvető és természetes, hogy az emberek egyformák, hogy azonos jogok és lehetőségek illetik meg őket. A másságot tiszteletben kell tartani. Persze ez alatt sok minden érthető - más tehetség, életvitel, hit, vallás, gondolkodás. De ugyanezt várom el én is, engem ugyanígy ítéljenek meg. Ebbe a gondolkodásba nem fér bele az, ami jelen pillanatban Magyarországon zajlik, hogy kisebbségeket közös bűnnel vádolnak, illetve, hogy valakit fajhoz kötve bűnösnek kiáltanak ki. A demokrácia alapértékeinek és az emberi értékek szempontjából ez tarthatatlan - mindenképp ki kell mondani, hogy nem értünk egyet, hiszen ez is a véleményalkotás egyik módja. Hogy ezt ki milyen formában érvényesíti, azt már maga dönti el. A rasszizmussal egyébként óvatosan kell bánni - félretéve a demokratikus elveket és az emberi szabadságjogokba vetett hitet, még ráadásul rossz "üzlet" is Magyarország számára - sokat ront a nemzetközi megítélésünkön. Az Egyesült Államokban például teljesen érthetetlennek tartják, ami itt történik, egyik németországi ismerősöm pedig kínjában hangosan hahotázott, mikor meghallotta, hogy nálunk létezik olyan rohamosztag, amely párthoz kötődik - nem is értette, hogy kerülhet sor ilyesmire egy demokratikus országban. Visszatérve, az ilyen típusú megmozdulások, mint amilyen az augusztus 11-ei koncert, véleményem szerint akkor lennének igazán eredményesek, ha hatásukra a megfelelő szervek - a civil társadalom és az állam szervei - valódi döntéseket hoznának az ügy megoldása érdekében. Előadóként fellépni egy ilyen koncerten egyébként pontosan olyan, mint a szavazónak a választás - ezzel teszek X-et az álláspontom mellé."

 

A fesztivál nulladik napján több mint ötven zenekar és előadó szórakoztatja majd a közönséget - Gerendai Károlytól azt is megtudtuk, voltak, akik maguk jelentkeztek, hogy szívesen zenélnének a rendezvényen. Ha akadt is olyan, aki visszautasította a felkérést, nem az ügy miatt tette, hanem például azért, mert az esemény időpontjában épp nem tartózkodik Budapesten. Miután a koncertsorozat non-profit vállalkozás, kockázat csak a Szigetet terheli - viszont ha a bevétel meghaladná a költségeket, a nyereséget két civil, rasszizmus ellen küzdő szervezetnek adományozzák, melyek közül az egyiket a fesztivál szervezői, a másikat a társszervező angolok választják ki.

 

"Hiszem azt, hogy az angol példa máshol is jól működhet." - mondta Gerendai. - "Ha valaminek, akkor annak mindenképp van jelentősége, ha a civil társadalom felemeli a hangját. A zenészekre hallgatnak a rajongóik - talán szélesebb körben elgondolkodnak a fiatalok a tolerancia kérdéséről, és ezzel elindul egy folyamat."

Kapcsolódó linkek:
www.zare.hu | www.lovemusichateracism.com


© 2001-2011 ZENE1.HU, Minden jog fenntartva.
Készítette a PIXELA


WEBSZIGET.COM Network • Kössön ki nálunk mindennap!