hirdetés

Szerző: Hantó Szabolcs [ConcertPhoto.hu]
Dátum: 2009. augusztus 23. 00:56
Cím: Beszámoló: Sticky & Sweet turné - Madonna koncert @ Kincsem Park, Budapest - 2009.08.22.

Hatalmas show, több mint egy órás késés, lendület, energia, mérhetetlen sok tánc, olykor hamiskás számok, ez volt az első Madonna koncert kishazánkban…


A kiírt fél 18:00 helyett, este 6 óra után nem sokkal volt a kapunyitás, a késés miatt ijesztően hatalmas sor kígyózott. Nyitástól a profi lebonyolításnak köszönhetően a tömeg hamar bejutott. Még üdítőt is be lehetett vinni a koncertre, de persze csak kupak nélkül.


Madonna koncert @ Kincsem Park, Budapest /Flyer/Amint beérkeztünk a Kincsem Parkba talán minden idők legnagyobb hazai színpada tárult elénk. Mindenki, aki belépett a koncertterületre, már a bronz szektorban volt, és abból nyílt az ezüst, az ezüstből meg az arany. A legolcsóbb bronz szektorból is meglepően jó rálátás volt a színpadra, mivel egy jó 500 méter hosszú félkörben bárhova állhatott vagy sétálgathatott az ember. A Gold jeggyel pedig tényleg karnyújtásnyira az énekesnőtől. A színpad egy hosszú kifutóval volt kibővítve és jóval szélesebb - 2500 négyzetméteres - volt, mint mondjuk a Kapcsolat koncerten pedig az sem kicsi.

 

Teljesen fesztivál érzete lehetett az embernek, mert mindenfelé étel-ital sátrakat helyeztek el, és óriási mozgástere volt a nézőknek akármilyen jeggyel is rendelkeztek. Az árak is teljesen elfogadhatóak voltak.

 

19:30 - jött a felkonferálás a DJ pultban Paul Oakenfold. Az információs pontoknál helytelenül volt írva a DJ neve, és élő koncert volt megjelölve, na de mindegy. Aki ismerte ezelőtt már az angol lemezlovast, akár a múlt heti Sziget Fesztivál zárónapjáról az tudhatta mire számíthat.

 

Oakenfold pakolgatta a legnépszerűbb klubslágereket, ami egy ilyen szerepben teljesen rendben is van. Volt egy kis David Guettás World is Mine meg egy kis Red Hot Chili remix is.

 

20:15 - annak rendje és módja szerint véget ért a bemelegítés. Mindenki az órájára nézett, és gondolta kis átszerelés és este 9 órakor kezdődhet is a koncert.

 

21:00 - meg is szólalt a \´Give it to Me\´ című Madonna sláger, de csak hangban és CD-ről játszva.
Először mindenki azt hitte, ez valami féle intro vagy ilyesmi. Később kiderült, hogy szó nem nincs ilyesmiről, és a számot még vagy tíz különböző sláger követte csillapítván a szorványos füttyöt miért is nem kezdődik a koncert. Szólt egy kis Depeche Mode, egy Lenny Kravitz nóta meg egy-két régebbi diszkós muzsika is.

 

21:30 - már a füttykoncert elindult, de a Madonna koncert még nem. Bő félórával később, pontosan 22:08 perckor tényleg elindult az intró és kezdődött a 60.000 ember számára várva koncert.

 

A látvány elsöprő volt. Két oldalt kivetítők és több színpadi elem is segítette a nagyon távol állók maradandó élményét. Az első 3-4 szám alatt, még ahogy az szokott lenni keresték a legjobb hangbeállítást, amint mondhatom nagyon is megtaláltak. A koncert első blokkját pörgős, modern elektronikus zenei résznek aposztrofálhatnánk, ami az idősebbeket kevésbé fogta meg. Nem beszélve arról, hogy ehhez direkt eltorzított énekhang is párosult. Kicsit csalódás volt az eleje a show-nak, olyan volt, mint egy daráló. Semmi hatásszünet csak jöttek egymás után a számok. De azért belefért néha egy-egy "Hello Budapest" is…

 

Néha nem tudta az ember, hogy egy nagyszabású táncshow-n vagy éppen egy koncerten van. A Tic-Tac refrén motívumává vált a koncertnek 4-5-ször is bekeverték. A \´Beat goes on\´ című számnál egy fehér, \´20-as évekbeli cabriót toltak be a kifutóra és abban énekelt Madonna. A \´Die Another Day\´ alatt pedig a kifutón egy boxringet rendeztek be, ahol 2 táncos ütemre bokszolt nagyon látványosan. Madonna eközben, meg szinte minden szám előtt ruhát cserélt, ahogy az hozzá illik.

 

Ezt követően teljes sötétség, egy kis szívhang imitáció és jött a \´Holiday / Celebration\´ egyveleg. Érdekes átdolgozás volt, ez a szám aratta a legnagyobb sikert. A \´She\´s Not Me\´ alatt a tánckar próbababákká változott és mindegyikükről kiderült, hogy egyik sem Madonna.


Madonna koncert @ Kincsem Park, Budapest /Koncertfotó/

A `Music´ című szám ugyan nagy kihívást nem okoz az énektudás szempontjából, de mégis kirívóan hamisra sikerült. Ezek után következett egy új háttérzenekar, egy orosz-roma autentikus népi együttes cimbalommal és hegedűvel. Kicsit fura volt ilyen feldolgozásban hallani a `La Isla Bonita´ című slágert, de egy biztos, zeneileg nagyon sokat emelt a koncert színvonalán. Ezek után Madonna nélkül egy szám erejéig megmutatta magát a zenekar mit is tud valójában. Egy 3 percre egy hamisítatlan roma lagziba érezhettük magunkat.  Ezt követően egy spanyol tánclecke vette kezdetét Madonna irányításával, és ezzel zárult is a "világzenei" blokk, s visszatért a jól megszokott gitáros, billentyűs, dobos, DJ-s háttérzenei felállás.


A koncert utolsó harmada volt a legjobb. Végre értelem, és elgondolkodtató témájú dalok, mély mondanivaló következett, ami  a kivetések segítségével maximálisan  elérte célját. Majdnem a legvégére pedig egy nagyon furcsa \´Frozen\´ remix csendült fel, amely vesztett az eredeti meghittségéből, de annál inkább pörgős és igazi nagy koncertre való változattá alakult.

 

Nem tudni mennyire változtattak a turné alatt a \´Like a Prayer\´ és a \´Frozen\´ közbeni látványon, de ezen a koncerten egyáltalán nem volt provokáló, pedig a katolikus egyház a turné legtöbb állomásán felháborodik.

 

A \´Frozen\´ közepére megérkezett a nem várt vendég is az eső. Meglepő módon sokan haza is indultak. Következett a \´Ray of Light\´, ami valahogy még a \´Music\´-nál is hamisabbra sikerült, de ezt fogjuk rá az esőre. Madonna többször is próbálta elűzni az esőt, de valahogy ez nem igazán jött össze, mert a koncert legvégére már szakadt.

 

A \´Give it 2 Me\´ zárta a koncertet és meglepő közvetlenséggel, mivel Madonna több embernek is odanyújtotta a mikrofont és közösen énekeltek, a jól megszokott acapella közönség énekeltetés mellett. A koncert majdnem két órásra sikerült, pontosan éjfélre lett vége.

 

Meglepő módon Madonna az összes számot tökéletesen végig táncolta, hol csúszva-mászva a színpadon hol pedig 5 méter magasan ugrálókötelezve.
51 évesen azért ez nem semmi, de ez sokszor az ének rovására ment. Mert hát ugrálni és tisztán énekelni még Madonnának sem megy mindig egyszerre. Ezért is volt szükség a sok háttéreffekt rásegítésként.

 

Ezeket a számokat hallhattuk a koncerten:
- Candy Shop
- Beat Goes On
- Human Nature
- Die Another Day (Intro)
- Vogue
- Into The Groove 
- Holiday / Celebration
- Dress You Up
- She\´s Not Me
- Music
- Devil Wouldn\´t Recognize You
- Spanish Lesson
- Miles Away
- La Isla Bonita 
- Doli Doli
- You Must Love Me
- 4 Minutes
- Like A Prayer
- Frozen
- Ray Of Light
- Give It 2 Me

 

Összességében egy hatalmas show-t láttunk, többször sajnos hamis énekkel, de a pazar látvány és a gigantikus táncshow talán feledtette ezt. Nem utolsó sorban pedig a Madonnától nem megszokott közvetlenség a koncerten mindenkinek felejthetetlen élményt okozott. Reméljük, viszontláthatjuk őt 2010-ben a Celebration turné keretében ismét kishazánkban.

 

Extra: Madonna klipek a YouTube-on!

 

Kapcsolódó linkek: www.madonna.com | www.ticketpro.hu | www.kincsempark.hu


© 2001-2011 ZENE1.HU, Minden jog fenntartva.
Készítette a PIXELA


WEBSZIGET.COM Network • Kössön ki nálunk mindennap!