hirdetés

Szerző: Murvai Magdolna
Dátum: 2011. július 5. 11:55
Cím: Shane 54 interjú

„Az igazi zenélésben hiszek” - Shane 54, a ’Class DJ’

Shane 54, azaz Császár Előd jóideje halmoz sikert sikerre. Hosszú évek után most először adott interjút múltról, jelenről, zenéről, magánéletről. Az apropó, ami miatt „kérdőre vontuk”, egy új műsor a Class FM-en, a Class DJ, amelyet három (helyesebben négy) másik kiváló kollégájával, Palotaival, a Karmatronic duóval, valamint Whiteboy-jal vezet karöltve…
Shane 54

A sors furcsa fintorai révén már több csúcs- és mélypontot is megéltél, de ahogy a magyar regös ének is tartja „aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni”, s neked sikerült is kemény leckéket kapni éppen úgy, mint - sok magyar számára elképzelhetetlen – nemzetközi sikereket szerezned az elmúlt évek során. Összességében hogy érzed most magad? 

Meglepően jól, de ez nagyrészt annak köszönhető, hogy amit most csinálok (illetve csinálunk) sokkal izgalmasabb, mint bármi, amiben a hazai zeneipar egykori oszlopos tagjaként valaha is részem volt. Persze semmi sem esett az ölünkbe: Égető Márió barátommal közös Myon & Shane 54 nevű producer/DJ duónkban fejenként tíz év kemény munkája van, csak ezek itthon szinte teljes egészében ismeretlen dolgok.

 

A magyar közönséggel milyen a viszonyod?

Őszintén szólva nem tudnám megmondani.

Nyilván akik már Shane 54-ként szerettek meg, kevésbé foglalkoznak a múltammal, hiszen azt már "készen kapták". A régi rajongótáborom már más kérdés. Ha nem lenne más választásom, lehet, hogy ennyi idő elteltével már megpróbálhatnék "visszatérni" egy esetleges szólólemez formájában, de az FLM újjáalakítása is sokszor felmerül kérdésként. Mármint nem bennem, de sokan kérdezik, hogy miért nem csinálunk újra valamit, mert "olyan jó lenne".

Én viszont nem vagyok biztos abban, hogy így 38 évesen jól hangozna tőlem a Tiltott Szerelem "16 múlt, de amikor hozzám bújt" sora…

De a viccet félretéve, maradjunk annyiban, hogy ha a külföldön ilyen jól mennek a dolgok, még jó darabig nem fogok poplemezt csinálni itthon.

 

Látványosan kivonultál az úgynevezett hazai „celebvilágból”, és magad is bevallottad, hogy megváltoztál. Hiszel a sorsszerűségben?

Shane 54 és a DJ karrier pont a legjobbkor jött, hiszen nyilván a tehetségemhez és ügyességemhez mérten még jópár évig el tudtam volna lavírozni a hazai poppalettán, de ahogy az is benne volt a pakliban, hogy hasonlóan sikeres maradok, az is lehettem volna, amitől a legjobban rettegtem: ciki dalokkal operáló, önmagát észre nem vevő, lassan középkorú alak, aki nem képes rájönni hogy eljárt felette az idő, és görcsösen ragaszkodik valaha volt "sztársága" utolsó maradványaiba. Ilyet ismerek többet is, és - valljuk be - nem egy vonzó jövőkép. Ennek fényében nem volt nehéz kilépni abból a "celebvilágból", amely ugyan ki nem vetett magából, de már rég nem érzem magam odavalónak.

Szerencsére nekünk egy picit sem lesz jobb attól, hogy ír rólunk a valamelyik bulvár- vagy pletykalap, esetleg szerepelünk valamelyik tévéműsorban. Ez egy elég kényelmes állapot, akár úgy is tűnhet, hogy "látványosan kivonultam", ami nem is baj, mert nem szeretnék a kutyámmal vagy akár a szerelmi életemmel szerepelni a címlapokon. Én az igazi zenélésben hiszek, az pedig manapság nem divat errefelé. De ezzel nincs is értelme harcolni, és el sem tudom képzelni, milyen nehéz lehet egy induló, de tehetséges zenekarnak vagy előadónak.

 

Engedd meg, hogy egy picit turkáljak a magánéletedben is! Mi a helyzet ezen a téren?

A lányom, Petra most kétéves, éppen tanul beszélni. A Mamája pedig, aki a feleségem, már kilenc éve a társam. Volt zeneipari munkásként (az EMI promóciós vezetőjeként ment szülési szabadságra) pontosan tudja, mivel jár a zenészek élete. Nagyon hálás vagyok neki, hogy ilyen jól viseli, hogy nagyon sokat vagyok külföldön, pedig néha nem lehet könnyű. Ennek folyamodványaként viszont a lányunk már tökéletesen Skype-ol, arról nem is beszélve, hogy játszi könnyedséggel találja meg a kedvenc alkalmazásait a telefonomon, amit teljesen természetesen használ. Hihetetlen érzés, amikor átölel, cuppanós puszit nyom az arcomra, és mond egy szót, amit addig nem mondott.

 

Térjünk vissza a munkához! A Shane 54 név 1999-ben született, de már korábban is gyakran feltűntél DJ-ként egy-egy klubban… A nagyközönség mégis a mai napig is inkább énekes-dalszerzőként ismer itthon. Hogyan ment végbe ez a váltás?

Nekem mindig is fontos volt a klubzene, csak a popkarrier megakadályozott a "kiteljesedésben". 1992-ben álltam először dj pultban, de akkoriban ez még csak hobbi volt. Viszont akik csak énekesként ismertek, mind meglepődtek egyrészt azon, hogy milyen kemény zenét játszottam, másrészt azon, hogy nem is voltam olyan béna, ahogy elsőre gondolták volna. Ráadásul 1996-ban az Ex-Neós Moldvai Márk barátommal már csináltunk egy elektronikus tánczenei lemezt (Exotron - Mindfusion EP), ami az első nagy kiadónál megjelent hazai "techno" album volt (mai ésszel felfoghatatlanul sokat, hétezer darabot adtunk el belőle). Ennek fényében nem is olyan meglepő ez a váltás.


Myon & Shane 54


Most is írsz még dalokat, vagy már kizárólag elektronikus zenei vonalon mozogsz?

Írni írok, csak mind külföldi tánczenei felvételként materializálódik. Már nem is tudom mikor énekeltem utoljára magyarul...

 

Annak idején kimondottan a trance stílus mellett kötelezted el magad, s ebben is arattál elképesztő sikereket, brit toplisták csúcsait hódítottad meg. Mennyire volt ez tudatos karrierépítés, s mennyi része volt benne szerinted a szerencsének (a jó időben jó helyen tipikus esetének)?

A szerencse fontos, de hiába vagy jó időben jó helyen, ha - bármi miatt is, de - nem tudsz bizonyítani. Szóval a kemény munkának épp olyan fontos szerep jut, mint bármi másnak. Nem volt tudatos, hogy merre mozogjak, csak csináltam amihez kedvem volt, hiszen igazi tétje még nem volt a dolognak, csak miután néhány remixem elég jó eredményeket tudott felmutatni egy olyan világban, amit addig csak messziről szemlélhettem.

Aztán később, amikor Myon is képbe került, már sokkal több tapasztalattal vágtunk neki a zenekészítésnek, ráadásul mi ketten nagyon erős párost alkotunk, aminek bizonyítéka például az is, hogy a Brit DJ Magazin nemzetközi Top 100-as listáján a 62. helyen szereplünk. Ez egy nagyon fontos lista, amelyre még itthonról sosem került fel senki. Gyakorlatilag azt jelenti, hogy a világ száz legjobb elektronikus tánczenei előadói közé sorolnak minket, ami azért nagyon megtisztelő. Persze ennek köszönhetően sokkal keményebben kell dolgoznunk, hogy ne csak tartsuk a szintet, de fejlődjünk is.

 

Úttörőnek számítottál anno a Laptop DJ-zéssel. Én azonban azon kevesek közé tartozom, akik még láttak élőben bakelittel is DJ-zni, így tudom, hogy neked a laptopról zenélés nem egy mankó, hanem a továbblépés, a fejlődésed egy következő állomása volt. Milyen fogadtatásban volt részed ezzel anno?

Ez egy sokkal távolabbra visszanyúló kérdés, hiszen amikor a fiatal DJ-k elkezdtek CD-ről játszani, a bakelites, "öregrókák" morogtak, hogy ez nem is igazi DJ-zés, de persze ma már szinte senki sem cipel bakelitlemezeket.

Amikor 2004-ben először játszottam laptoppal, voltak olyan hangok, hogy ez nem is igazi, meg megöli a zenét, stb. Pontosan úgy, mint a CD-vel kapcsolatban néhány évvel azelőtt. Ma pedig a világ legjobbjai is használnak laptopot, és senki sem lepődik meg, ha egy buliban egyik DJ sem játszik CD-ről. A DJ-k sokadik generációja nő fel anélkül, hogy látna lemezjátszót, nekik teljesen természetes a laptopról zenélés. A közönséget pedig baromira nem érdekli, hogyan éred el, hogy jól érezze magát, ha egyszer már elérted...

 

Hogy állsz a többi (nem elektronikus) zenei stílussal?

Még mindig igazi zenésznek vallom magam, és az ízlésem nem korlátozódik csak elektronikus zenére, bár ezt szeretem messze a legjobban. A mai napig nagy Iron Maiden rajongó vagyok, ha csak tehetem, megnézem őket. Szerencsére majdnem minden turné útba ejti Budapestet, úgyhogy én többnyire ott csápolok valahol a nézőtéren. Ezt nem hinném, hogy sok elektronikus zenei előadó vallaná magáról.

A popzenét is nagyon szeretem, de elég válogatós vagyok. Ha elkezdeném sorolni, milyen kedvenceim vannak, szerintem napestig itt ülnénk.

 

Milyen jelenleg a jellegzetes Myon & Shane 54 hangzás a te meglátásod szerint?

Fúziós. Vicces ilyet mondani klubzenére, de ez az igazság. Egy kicsit ilyen, kicsit olyan. Rengeteg zenei hatás ér bennünket, ez pedig meg is hallatszik a produkcióinkon. Mindketten popzenei háttérrel rendelkezünk, és ennek megfelelően bánunk a tánczenével is, amelyet csűrünk, csavarunk sokszor a felismerhetetlenségig átváltoztatva dolgokat. De ebben pont ez a lényeg, elmosódnak a határok a DJ és a producer között, az átértelmezett zenék pedig önálló életet élnek. Furcsa dolog ez, de nekünk működik.


Myon & Shane 54

Amikor ezt az interjút egyeztettük, éppen Indonéziában voltál… Pontosan hol játszottál? Milyen volt?

Most ért véget egy kisebb ázsiai promóciós turnénk, felléptünk Jakartában, Balin és a Kuala Lumpuri Ministry Of Sound klubban, Malájziában. Nagyon szeretünk Ázsiában játszani, mert a közönség nagyon lelkes, és szereti az európai előadókat. Komoly rajongótáborunk van arrafelé, aminek köszönhetően a bulik kivétel nélkül nagyon jók voltak.

 

A Class FM-en indul egy műsor, amit harmadmagaddal vezetsz. Pár szóban mesélj erről, kérlek!

Egy ilyen műsor már jó ideje lógott a levegőben. A Class DJ négy, teljesen különböző stílusú DJ-t vonultat fel, reális alternatíváját nyújtva az igencsak egyoldalú hazai rádiós tánczenei palettának. A minőség nem lehet kérdéses, hiszen hazánk elsőszámú "dj veteránja" Palotai Zsolt, a legnagyobb amerikai sztárok remixereként ismert Karmatronic vagy éppen Whiteboy, aki rádiós dj-ként hosszú éveken át bizonyította be, hogy a klubokban pontosan ugyanolyan biztonsággal mozog, mint a mikrofon mögött, mind mesterei annak, amit csinálnak. Mi pedig a legfrissebb dalokat vonultatjuk fel, és rengeteg olyan felvételt játszunk, melyet csak nálunk hallhat a tiszelt nagyérdemű.

 

Így, négyen nagyon erős csapat vagyunk, a tánczene olyan széles skáláján mozogva, amely tökéletes bevezetője lehet egy görbe péntek estének. Ebben a négy órában minden benne van, ami a megfelelő hangulatba hoz bárkit, aki bulizni szeretne.

A visszajelzések nagyon pozitívak, és mi nagyon örülünk, hogy végre itthon is szélesebb körben megmutathatjuk merre is tartunk éppen.

 

Mi minden foglalkoztat ezen kívül mostanában? Új album? Újabb remixek?

Éppen első mixalbumunkat készítjük, mely műfajának első hivatalos, ún. Mash Up lemeze lesz. A mash upok egyfajta védjegyünkké váltak: ha fogunk egy ének nélküli felvételt, és rátesszük egy egyészen más dal éneksávját, abból nagyon izgalmas dolgok tudnak kisülni, hiszen bár mindkét dalt ismerjük jól, egy ilyen kombináció adott esetben sokkal jobban tud működni, mint az eredeti dalok önmagukban.

Viszont egy ilyen lemezt engedélyeztetni logisztikai rémálom, ezért a kiadók többnyire nem is nagyon akarnak vesződni vele.

 

Mi viszont most az Armada, egy nagy Holland kiadó égisze alatt megcsinálhatjuk, amire évek óta vágyunk: hivatalosan is megjelentetni egy mash up lemezt.

Nemrég dolgoztunk együtt a Japanese Popstars formációval, valamint Tom Smith-szel, az Editors frontemberével. Elég sok remixet készítünk mostanában, de leginkább a második albumunkat kell befejeznünk decemberig. Elég jól állunk, van 17 dalunk, amiből nagyjából hatvan százalék kész is van, a többi is inkább produkciós munka, a dalszerzés szinte teljesen kész. Kényelmes állapot ez, van időnk mindent jól átrágni, mielőtt befejezettnek nyilvánítanánk a lemezt.


Shane 54

 

A hazai közönség hol láthat-hallhat téged élőben a nyáron?

Lehet, hogy játszunk a nyáron itthon is, de a részletek még homályosak, így semmi okosat nem tudok mondani ebben a kérdésben. Terveink között szerepel egy nagy őszi buli, olyan, amelyet általában csak külföldön szoktunk csinálni.

 

Kapcsolódó linkek: www.laptopdj.net | www.myonandshane54.com | www.classfm.hu
© 2001-2011 ZENE1.HU, Minden jog fenntartva.
Készítette a PIXELA


WEBSZIGET.COM Network • Kössön ki nálunk mindennap!